maandag, augustus 17, 2009

In the name of Jesus: een nieuw blogberichtje!

En hier zijn ze weer, een weekje later. Afgelopen week was weer lekker druk. Van maandag t.e.m. woensdag voornamelijk veel tijd doorgebracht in Sables met het geven van computerlessen. Geduld, geduld, geduld, ... dat was de boodschap! De fijne motoriek van de jongsten is niet opperbest en het werken met een muis voor hen dan ook een hele opgave. Maar soit, Antonio, een Portugese vrijwilliger hier, helpt me met de computerlessen en de kinderen vinden het superleuk. Dat zet aan om ermee door te gaan!


computerlessen in Sables

Deze week is Joe ook naar Sables gekomen. Joe is één van de gasten waar ik 2,5 jaar geleden mee heb gewerkt. Ondertussen is hij getrouwd en is hij papa geworden van een flinke zoon Richard oftewel Rich! Een wolk van een baby!


Joe en zijn gezinnetje

Samen met zijn klein gezinnetje ben ik naar de markt getrokken om hen wat spulletjes te kopen. Wat voedsel, wat kleertjes en een goed warm deken. Tevreden trokken ze naar huis en vanaf nu heeft Richard er een Mzungu (blanke) tante bij nl. ik! En ja, 't is een heel fiere tante hoor!


Richard en zijn fiere witte tante

Deze week hebben Raj en ik afscheid genomen van 2 Britse meisjes die ook op de boerderij logeren! Na anderhalve week in Kabwe vertrekken ze. Ze gaan samen met de andere 3 vrijwillige studenten naar de Victoriawatervallen en daarna op Safari. Voor 2 van hen eindigt hun reis dan, de andere 3 komen nog een weekje naar Kabwe!
Deze week ook kennisgemaakt met 3 Belgen: 2 onbekenden (Stefanie en Frederik), Stefanie heeft nog in de klas gezeten met mijn nichtje Frauke, ja de wereld is klein) en 1 goeie oude bekende: Job! Job was er 2,5 jaar geleden, mijn eerste Zambia-ervaring, ook bij!


Job

Hij is ondertussen 3 dagen hier en je kan al een boek over hem schrijven:
- hij belt mensen midden in de nacht uit hun bed omdat hij zijn deur niet open krijgt, blijkt uiteindelijk dat hij aan het verkeerde huis staat ...
- hij consumeert lekker veel biertjes in het plaatselijke hotel/restaurant Tuskers waarna blijkt dat hij geld heeft en zijn bankkaart niet werkt ...
- de volgende nacht probeert hij wederom om het verkeerde huis binnen te dringen
- rare doktersbezoektjes
- hij slaagt erin om iedere nacht pas tegen 3-4u thuis te komen, ook tegen zijn eigen wil in
- ...
Zo blijft het natuurlijk fun met hem! Jaja, hij overtreft de goeie oude dagen!
Met Raj op de boerderij blijft het ook heel leuk! 't Is een echte grappenmaker die houdt van wat leven in zijn keet!


Raj

Mijn veldwerk begint te vorderen. Deze week 5 leerrijke interviews afgenomen. De vragen moeten nog wat bijgeschaaft worden maar het begint te lopen. Hoe langer ik bezig ben, hoe mogelijkheden en kansen ik zie! Ik wil me één dezer week ook eens wagen in het hol van de leeuw: de politie. Straatkinderen en de politie, ze zijn als water en vuur in 1 groot kat-en-muis-spel. Ik ben benieuwd wat ik te horen zal krijgen van de politie!
Op straat ging alles zijn gewone gangetje: auto's wassen, snoepjes verkopen, maïstrucks vullen en ledigen, spelen met de kaarten, snuiven, ...


Een zakje maïs van 50 Kg met een straatkind


Reclame voor Kazou Turnhout tijdens mijn veldwerk (jaja, Steven houdt me bezig, ook op meer dan 8000 km afstand)

Afgelopen weekend was werkelijk genieten: relaxen op de farm, barbecue'tje, zelfgemaakte koekskestaart, af en toe eentje gaan drinken in 't stad, ... We kunnen niet klagen en de Sablesstaff evenmin want ze zijn er ook altijd bij!


Edith


Barbara


Onderweg in de laadbak van een auto

Maar 't was niet alleen luilakken dit weekend! Zondagmorgen was ik al om 7u30 uit mijn bedje! Jaja, liefste mama en papa, 7u30, net als elke goede Zambiaan! En waarom doet een goede Zambiaan dat? Om naar de mis te gaan natuurlijk!
Deze week ben ik uitgenodigd door Brian en Jeff, 2 werknemers van Raj, om naar de mis te gaan in de Ebenewer Cathedral in Kabwe. Op deze uitnodiging zei ik natuurlijk geen 'neen', dat moet je eens meemaken. Zo gebeurde het dat ik om 8u45 in de mis zat en dat ik de kerk pas 4 uur later verlaten heb. Nu, wat heb ik allemaal geleerd?
- “If I go to heaven I go to Job…” Job is de perfecte man. Hij drinkt niet, rookt
niet, heeft ontzag voor God …
- Job in realiteit en Job in de bijbel zijn tegengestelden 
- Afrikanen kunnen geen ‘neen’ zeggen volgens de bisschop.
- Ringtones op je GSM moeten goddelijke ringtones zijn. Geen Tupac of andere rappers.
- Aanvallen van psychose worden in de kerk omringt met de mantel der liefde en een
shitenge (wikkelrok) om de goede zeden te bewaren.
- Ik mag niet trouwen voor het geld, alleen uit liefde … Ja lap!
- Ik mag niet op kauwgom zitten kauwen in de kerk (betrapt!)
- Jezus is mijn vriend.
- “In the name of Jesus”, “Halleluja”, “AMEN!”, … (x 6975)
- Met je kont schudden en vals zingen is er toegestaan!
- De volgende keer moet ik zeker oordopjes meebrengen tegen de slechte akoestiek.
Zouden ze volgende zondag een ophaling willen doen voor nieuwe oren voor mij?
- Ik kan een raam adopteren voor K 500 000 (oftewel 100 dollar)


Brian, volop aan het genieten van zijne zondag


Kontshaken in de mis


Zoek de Mzungu

Ja, 't was de moeite waard maar ik denk dat ik volgende zondag toch stiekem in mijn bedje ga blijven liggen! 4 uur was niet voldoende om me te bekeren maar ik was toch aangenaam verrast van de hoge entertainmentswaarde van misvieringen alhier.

Nu, in the name of Jesus, ik ga hier een beetje werken in Sables! 't Is hier een echte heksenketel en de coördinator werkt me na 2 weken al heel hard op mijn zenuwen maar dat houdt het allemaal spannend zeker?!

Jesus is your friend, halleluja, praise the lord, ... In the name of Jesus: tot de volgende!

Lobke