maandag, januari 15, 2007

Drugs en de Poolse fotograaf Krystian Orszullik

Na een weekje waterpret en olifanten spotten was het weer tijd voor de serieuzere dingen des leven: werken. Ik werd er meteen terug goed ingesmeten. Al onze oudere gasten waren zo stoned als het maar kan. Eén van hen had een sterk ruikend goedje meegebracht van Lusaka en onze gasten waren de hele nacht aan het snuiven geweest. Het goedje bleek gesmolten isomo te zijn, heel schadelijk voor de hersenen. Het kwam voor mij een beetje aan als een shock. Kabwe is een typisch klein Afrikaans provinciestadje en de straatkinderen waren nog niet echt vertrouwd met het gebruik van drugs. Dat drugs nu toch de stad in komt baart me een beetje zorgen. Het zal zeker niet de laatste keer zijn dat dit gebeurt. Hopelijk kunnen we onze jongens er toch nog een beetje van terughouden! Ik had wel enkele goede gesprekken met enkele van de gasten. En hun straf? Werken in de tuin en flink wat hoofdpijn.
Woensdagavond was het tijd voor leukere dingen. Samen met Kate en Hillary ging ik naar Lusaka om Lara uit te zwaaien. Kleine opfrissing? Mijn 1e maand in Kabwe leefde ik samen met Kate en Lara. Begin december vertrok Lara naar India om dan vervolgens via Kameroon terug in Zambia te belanden, voor 1 nacht althans. ’t Was een leuk weerzien!
De volgende morgen was minder leuk. Om 4u45 stond onze wekker want we moesten om 5u30 onze bus terug richting Kabwe hebben. Ik overleefde dag wonderwel en ’s avonds gingen we een pintje pakken in Tuskers, een hotel in de stad. Iedereen was terug van vakantie, de bende was weer compleet!
Vrijdagavond: Mijn vorige bezoekers zijn nog niet weg of er staat al weer een andere voor de deur. Om het eenvoudig te houden gaat het van Christine en Christiane naar Krystian.
Krystian is een Poolse kerel die ik leren kennen heb aan de falls. Hij en Christine hebben me verkocht aan de fallsgids Jeremiah. Hij stelde me vlug gerust. Hij was niet naar Kabwe gekomen om me te verkopen.Krystian is nog maar 28 maar hij heeft al een zeer turbulent leven achter de rug. Uiteindelijk is hij in London terecht gekomen, waar hij in de zomer 3 maand alle grote Britse festivals afschuimt om er kampeermateriaal en gadgets te verkopen. De rest van het jaar renteniert hij en reist hij de wereld rond. Krystian heeft me een vakantiejob aangeboden. Als alles goed zit kan ik deze zomer alle grote Britse festivals afschuimen, om te werken weliswaar maar toch … ’t Zou toch heel wat fijner zijn dan mijn werk in mijn kledijfabriek.
Krystian is ook een semi-professioneel fotograaf. Hij toonde me prachtige foto’s! Ik zag mijn kans en nodigde hem uit om foto’s te nemen in Sables. Met veel plezier ging hij in op mijn aanbod. De mooiste selectie vind je hieronder.
Zaterdagavond gingen Krystian en ik samen uit naar, rarara, Big Bite! Veel vrienden hadden beloofd om ook af te komen maar bijna niemand kwam opdagen. Teleurgesteld dacht ik dat ik vlug weer thuis zou zijn maar niks was minder waar … ’t Was een superleuke avond! Krystian en ik speelden broer en zus en iedereen geloofde het, we begonnen elkaar weer te verkopen, we maakten fun met de bekende locals, …
En ik kan met trots zeggen dat ik eindelijk het Afrikaanse kontshaken onder de knie heb! De aanwezige Zambiaanse meiden waren met verstomming geslagen en kwamen zelfs mijn kont aanraken … Een mzungu die kon dansen … Dat hadden ze nog nooit gezien! Eén nadeel, ook de mannen waren onder de indruk. Ik kan weer heel wat huwelijksaanzoeken aan mijn lijst toevoegen! ’t Is fijn om hier een Mzungu te zijn!
Liefste mensjes! Hou me zeker op de hoogte van jullie doen en laten! Ik hoor ook graag iets van jullie zijde!
Dikke kus
Lobke






























Foto’s: Krystian Orszullik. Voor meer foto’s: www.photo.net/photos/fiury