maandag, augustus 10, 2009

Het vervolg van mijn eerste weekje Kabwe!

Waar was ik gebleven? Ohja, mijn verhuis naar 'the farm'. Ik denk dat mijn verhuis naar de boerderij een goede beslissing was! Ik voel me echt thuis hier! Waar er in het appartement een gebrek aan gezelschap was, is er hier soms een overdosis maar dat neem ik er maar bij! Deze week was gevuld met een etentje hier, een etentje bij de buren, een etentje thuis, ... Etentjes overal dus!
Vannacht iets griezeligs meegemaakt. Om 2u30 's nachts ging het alarm van één van Raj's auto's plots af en de honden begonnen immens te blaffen. Raj stond op, babbelde even met één van de nachtwakers en bonkte op mijn deur: "Lobke, I'll shoot one time. Don't be afraid! Oké?". Ik was er toch niet helemaal gerust op. Na het schot, wat wel een beetje vies was, vroeg ik Raj wat er aan de hand was. Iemand had blijkbaar proberen in te breken in zijn auto en Raj besloot dan maar om een waarschuwingsschot te lossen ... Ja, het leven op den buiten in Zambia! Het kan best wel spannend zijn!
Raj zelf had een beetje een pechweek. Hij heeft een allergie voor bijensteken en juist hij werd woensdag gestoken door 3 bijen. Het heeft hem 3 dagen gekost om weer helemaal de oude te zijn! Maar goed, tot zover het boerderijleven!

Deze week heb ik vooral veel tijd doorgebracht op straat, als onderdeel van mijn veldwerk.


Het uitzicht van mijn vaste stekje op de straat


1 vam mijn straatvriendjes

Ik zal hier in Kabwe een studie doen over straatkinderen en geld: hoe ze geld verdienen, hoe ze het spenderen en welke betekenis het voor hen heeft.




auto's wassen voor minder dan 1 euro per auto


Mwanza die (nog steeds) zijn centjes verdient op straat

De uurtjes op straat waren leerrijk. Je krijgt zicht op het werk dat de straatkinderen verrichten maar ook hoe ze hun dode momenten opvullen. Dit laatste gebeurt vooral met kaartspelen voor geld (illegaal in Zambia)


kaartspelen in het geniep

en het snuiven van Bowstick. Bowstick is een mengeling van lijm en gesmolten isomo. Heel schadelijk, dat kun je wel raden.
De laatste dagen ben ik vooral een specialist geworden in het wassen van auto's. Heel wat auto's zijn de revue gepasseerd. Interessant om te observeren!
Als afwisseling konden de jongens af en toe aan de slag bij een handelaar in maïs.


sleuren met zakken mais


Ed, een van de oude bekenden


Een leuke reunie!

Zware zakken van 50 KG versleuren en dat voor enkele eurocenten ... 't Straatleven is hard, geloof me!

In Sables ging alles weer zijn gewone gangetje. Deze week heb ik computerles gegeven, een hele opgave. De eerste les ben ik niet verder geraakt dan: computer aan, computer uit, word opstarten en je naam typen. Benieuwd hoeveel ze er van onthouden hebben maandag.
Voor de rest was er in Sables weer film, dans, spel, ...


en vooral heel veel kinderen op vrijdag (meer dan 50).


lekker dansen

't Was de moeite, vooral als je weet dat we maar met 2 waren. Maar soit, ook dat hebben we overleefd!

Veel ander nieuws is er niet meer te melden! Vandaag een luie zondag, kan ook eens deugd doen!

Hou jullie haaks en hou me op de hoogte van jullie avonturen in ons Belgenlandje of daarbuiten!

Liefs

Lobke


Als afsluiter nog enkele zwart-wit foto's van overal en nergens: